Veel gestelde vragen (FAQ)

Isolatiebeton

Nee echt niet! Het is een benaming. Schuimbeton bestaat als naam al langer, maar vanwege de hoge isolatiewaarde wordt het vooral in Nederland de laatste jaren Isolatiebeton genoemd. 

Isolatiebeton is waterdicht als waterbestendige laag. Het materiaal is van nature wel poreuser dan normale beton, maar het voorkomt dat water vanuit bijvoorbeeld de kruipruimte omhoog komt. Eenmaal uitgehard, vormt schuimbeton een compacte en vrijwel ondoordringbare barrière voor optrekkend vocht. Daarnaast wordt er bij de ComfortPlus vloer gekozen voor een eco2floor gietdekvloer die ook waterdicht is.

Isolatiebeton is lichtgewicht, isolerend, zelfnivellerend, en eenvoudig te verwerken. Het is daarnaast brandveilig, duurzaam, en vermindert de kans op verzakkingen.

Per fase kan Isolatiebeton met een dikte van ca. 700 mm worden aangebracht. Door meerdere fases over elkaar aan te brengen kan in principe elke betondikte worden gerealiseerd. Het komt dan ook vrijwel niet voor dat een kruipruimte te diep is. Als je twijfelt omdat de kruipruimte diep is neem dan altijd eerst contact op. Een nieuwe zandlaag aanbrengen kan namelijk instabiliteit met zich mee brengen en risico op verzakking.

Ondanks zijn lichte gewicht is Isolatiebeton sterk genoeg voor veel bouwtoepassingen. De druksterkte voor IB500 is bijvoorbeeld 1 newton per m². Dit komt neer op 100 ton per m² mits je de druk maar verdeeld over het gehele oppervlak. Isolatiebeton is daarentegen niet bestand tegen puntbelastingen.

Ja, schuimbeton is een duurzame keuze. Het heeft een lagere milieubelasting dan traditioneel beton en draagt bij aan energiezuinige bouwprojecten door zijn isolerende eigenschappen. Daarnaast hoeft schuimbeton bij een eventuele sloop niet te worden gescheiden van de traditionele beton, en kunnen beide betonsoorten door elkaar worden gerecycled.

1. Vereist een goede voorbereiding
Schuimbeton kan alleen goed worden aangebracht als de ruimte goed is voorbereid. Dit betekent dat openingen en gaten zorgvuldig moeten worden afgedicht om te voorkomen dat het beton wegloopt. Zonder deze voorbereiding kan het materiaal weglekken, wat extra kosten en vertraging oplevert.

2. Niet geschikt als afwerkvloer
Schuimbeton is niet geschikt als eindvloer. Het dient als isolerende opvul laag en moet altijd worden afgewerkt met bijvoorbeeld een afwerkvloer of betonvloer. IBT kiest bij de ComfortPlus vloer standaard voor de hoogwaardigere Eco2floor gietdekvloer.

3. Kruipruimte niet meer toegankelijk
Na het vullen van een kruipruimte met schuimbeton, is deze niet langer bereikbaar. Hoewel kruipruimtes vaak worden geassocieerd met vocht- en schimmelproblemen en tegenwoordig minder functioneel zijn, kan het verdwijnen ervan nadelig zijn als toegang tot leidingen of andere installaties nodig is.

4. Mogelijk bijkomende kosten voor voorbereiding
Afhankelijk van de situatie kunnen extra kosten ontstaan door voorbereidende werkzaamheden. Denk hierbij aan het verwijderen van houten balken, het afgraven van delen van de ruimte of het aanbrengen van folie. Dit kan vooral bij oudere woningen een punt van aandacht zijn

5. Ruimte tijdelijk niet beschikbaar
Tijdens de werkzaamheden en de uitharding van het schuimbeton is de ruimte niet bruikbaar. Afhankelijk van de omvang van de ruimte kan dit enkele dagen duren. Houd hier rekening mee.

6. Storten afhankelijk van weersomstandigheden
Buitenstorten zijn weersafhankelijk. Bij vorst of hevige regenval kan schuimbeton mogelijk niet gestort worden. Dit kan vertragingen veroorzaken bij projecten die afhankelijk zijn van gunstige weersomstandigheden, vooral in koudere seizoenen.

7. Kan niet verwijderd worden na uitharding
Eenmaal uitgehard, is schuimbeton moeilijk of zelfs onmogelijk te verwijderen zonder zware sloopwerkzaamheden. Dit maakt het minder flexibel voor situaties waarin toekomstige wijzigingen in de constructie gewenst zijn.

Samengevat:
De meeste nadelen van schuimbeton hangen samen met voorbereiding en specifieke omstandigheden. Voor standaard toepassingen in woningbouw wegen deze nadelen doorgaans niet op tegen de voordelen, maar in complexe situaties is goede planning essentieel.

Isolatiebeton is beschikbaar in verschillende soorten, afhankelijk van het toepassingsgebied en de gewenste eigenschappen. De varianten verschillen in soortelijk gewicht, druksterkte, warmtegeleiding en isolatiewaarde (Rc). Hieronder een overzicht van de meest voorkomende soorten en hun toepassingen:

  1. Licht isolatiebeton (400-600 kg/m³):
    • Toepassing:Isoleren en uitvullen van vloeren of kruipruimtes.
    • Eigenschappen:Zeer lichtgewicht, lage druksterkte, uitstekende isolatie (Rc tot 1,11 p/100 mm).
    • Uw isolatiebeton voor thuis:Dit heeft een soortelijk gewicht van 400/500 kg/m³

       

  2. Standaard isolatiebeton (700-1000 kg/m³):
    • Toepassing:Uitvullen en stabiliseren van constructies zoals kruipruimtes, natte ondergronden of putten.
    • Eigenschappen:Gemiddeld soortelijk gewicht, hogere druksterkte (tot 4 N/mm²), matige isolatie (Rc 0,43-0,71 p/100 mm).

       

  3. Zwaar isolatiebeton (1200-1600 kg/m³):
    • Toepassing:Werkvloeren, afdeklagen of toepassingen met meer belasting.
    • Eigenschappen:Hoger soortelijk gewicht en druksterkte (tot 10 N/mm²), lagere isolatiewaarde (Rc 0,20-0,33 p/100 mm).

  4. Extra zwaar isolatiebeton (>1600 kg/m³):
    • Toepassing:Dunne werkvloeren of belastbare oppervlakken (< 30 mm).
    • Eigenschappen:Hoogste sterkte (tot 11 N/mm²), minimale isolatiewaarde (Rc 0,16 p/100 mm).

Voor elk project kan een specifieke soort isolatiebeton worden gekozen op basis van de benodigde sterkte, isolatiewaarde en toepassing. Dit maakt isolatiebeton een veelzijdige oplossing voor diverse bouwuitdagingen.

ComfortPlus vloer

De IBT ComfortPlus vloer kan bijna overal worden toegepast, zolang de ondergrond maar stabiel is. Als de ondergrond door het eigen gewicht kan verzakken, is er extra aandacht nodig. De ComfortPlus vloer blijft na de uitharding stabiel en zal op zich zelf niet inzakken of krimpen. Twijfelt u over uw situatie? Neem gerust contact met ons op voor advies.

De IBT ComfortPlus vloer is veelzijdig en geschikt voor verschillende toepassingen. Het is een uitstekende keuze voor het energiebesparend isoleren van nieuwbouwwoningen, kantoren of garages die bij een woning worden aangetrokken en zijn bedoeld als extra leefruimte. Daarnaast is deze vloer ideaal voor renovatieprojecten, zoals het vervangen van een houten of betonnen begane grond vloer. Hierdoor biedt de IBT ComfortPlus vloer een duurzame oplossing voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Ja, door de toepassing van de Isolatiebeton wordt de vloer geïsoleerd. Hoe dikker de laag isolatiebeton, hoe hoger de isolatiewaarde wordt. Deze isolatiewaarde kan worden meegenomen in de bepaling van het energielabel.

De ComfortPlus vloer wordt voorzien van een Eco2floor gietdekvloer. Deze gietdekvloer is op cementbasis en heeft een massieve structuur met nagenoeg geen luchtinsluitingen. Hierdoor wordt de warmte efficiënt via de vloer afgegeven aan de ruimte. Hierdoor laat de ruimtetemperatuur zich makkelijker regelen.

Voor een Anhydriet vloer wordt gips al bindmiddel toegepast. Gips is niet bestand tegen vocht waardoor schimmelvorming kan optreden. Vandaar ook dat Anhydriet vloeren niet geschikt is voor toepassing in natte ruimtes of voor buiten. Eco2floor daarentegen is op cementbasis en kan daarom ook worden toegepast in natte ruimtes of buiten. Eco2floor kent geen risico op schimmelvorming, vandaar dat Eco2floor ook standaard wordt toegepast bij de ComfortPlus vloer.